ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

Slatki kolač od sira s grožđicama u šatou od bijelog vina



SASTOJCI:
200 gr maslaca
1 limun, 6 jaja
100 gr glatkog brašna
1 kašikica praška za pecivo
250 gr šećera
120 gr grožđica
2 vrećice šećera u prahu
1 kg svježeg sira

ŠATO OD VINA:
500 gr bijelog grožđa
6 zumanjaka
50 gr šećera
2,5 dl bijelog vina
malo ribane kore od limuna, krušne mrvice i ulje ua okrugli kalup

PRIPREMA:
Omekšani maslac pjenasto izmiješati mikserom dok gotovo sasvim ne pobijeli (5 minuta). Naribajte koricu 1/2 limuna i iscijedite sok cijelog limuna. Dobro izrađenom maslacu postepeno dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo, šećer, sir te koricu i sok limuna. Sve dobro izmiješajte.

POSTUPAK:
Ugrijte pećnicu na 170C. Okrugli kalup za tortu, promjera 26cm, namažite uljem. Dno kalupa obložite papirom, a rubove pospite krušnim mrvicama. Kalup napunite kremom od sira, poravnajte površinu, pa potom cijelim kalupom nekoliko puta lagano lupite o površinu kako bi se sva krema dobro slegla i kako u njoj ne bi zastali mjehurići zraka.

Kolač pecite 1 sat u toploj pećnici a 15 minuta prije kraja pečenja prekrijte ga aluminijskom folijom. Nakon sat vremena isključite pećnicu ali kolač ostavte u njoj još oko 40 minuta s odškrinutim vratima pećnice. Naposlijetku kolač izvadite, nožem ga oslobodite s oboda kalupa i malo ohladite.

Raspolovite bobe grožđa. Nad vodenom parom pomoću metlice za snijeg umutite žumanjke sa šećerom i bijelim vinom u gusti šato. Začinite ga koricom limuna. Još mlaki kolač od sira izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu i narežite na prikladne komade. Poslužite ga sa šatoom od vina i grožđem.

Nema komentara:

Objavi komentar