ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

Krompirusa…

Sastojci

4 osobe
  • Tijesto
  • oko 500gr bijelog,mekog brasna
  • 1-2 kaskice soli
  • malo ulja
  • po potrebi mlake vode
  • Nadjev
  • oko 2 kg krompira
  • glavica luka
  • malo soli i bibera
  • Zaljev
  • 2-3 dcl vode
  • prstohvat soli

Priprema

1. Zamjestiti tijesto tako da sastavimo brasno i so pa mlakom vodom mijesimo dok ne bude “taman”,ni premekano ni pretvrdo, i da se ne lijepi. Na kraju oblikovati rukama koje smo navlazili uljem. Ostaviti par sati u frizideru, pokriveno providnom folijom ili kesom. Moze i cijelu noc, a dovoljno je par sati

2. Prije na 20 ak min pravljenja izvaditi iz frizidera, skloniti foliju i ostaviti da malo stoji. Krompir nasjeckati ostrom konzervom na kockice. Luk takodjer (moze i nozem ili rendetom). Ali najljepsa krompirusa je s krompirom rezanim upravo konzervom na kockice.Nek stoji u vodi da ne pocrni.

3. Pobrasniti podlogu i razviti 1 ili dvije jufke, kako vam volja. Nauljiti ih i ostaviti da malo odstoji. Za to vrijeme pripremiti tepsiju, a rernu upaliti na najjace.Jufke razvlaciti oklagijom i rukama. Krompir ocijediti te dodati soli i bibera. Filovati jufku i redati u namascenu tepsiju, u obliku zvrkova, velikog zvrka, uzduzno….ima dosta nacina. Ja svaki put pravim razlicito. Na slici je standardno bosanski – u veliki krug, u okrugloj tepsiji.





4. Kada je ispunjena cijela tepsija staviti u dobro zagrijanu rernu i peci dok fino ne porumeni. Uvijek nozem provjeriti je li pita pecena odozdo. Peci i na donjoj rerni da se fino zapece. Ja licno volim da je punooo rumena :) Kad je zaljev prokuhao pitu zaliti i vratiti u rernu koju smo ugasili. Tako drzati par minuta te izvaditi i poklopiti plehom.

Nema komentara:

Objavi komentar