petak, 27. siječnja 2017.

Bosanska baklava


Sastojci:
  • 1 kg gotovih, tankih kora za baklavu
  • 500 gr seckanih oraha
  • 500 gr mlevenih oraha
  • 1 kg šećera
  • 250 gr maslaca
  • 2 limuna
  • štap vanile
Priprema:
Otopiti maslac.
Pomešati orahe i 250gr šećera.
U pleh staviti 5 kora i poprskati ih  rastopljenim maslacem.
Staviti preko 2 kore, pa posuti orasima.
Kora na koju idu orasi se ne preliva da se ne bi orasi slepili.
Tako uraditi do kraja, a na kraju staviti 3 kore, poprskati i njih pa iseći u romboide ili trouglove.
Ugrejati rernu na 150 stepeni i peći baklavu dok ne dobije zlatno – bronzanu boju.
Ostatak šećera  i toliko vode, da prekrije šećer s’ prsta staviti da provri i kuvati 5 minuta.
U tu smesu dodati štap vanile i kolutove limuna. Limunu izvaditi koštice, štap izvaditi pre zalivanja.
Toplim prelivom zaliti baklavu, poslagati kolutove limuna, pa ostaviti sve da se hladi, stisnutu nekom tepsijom.
Baklavu najbolje poslužiti sutradan.

Nema komentara:

Objavi komentar