srijeda, 1. veljače 2017.

Hurmašice punjene čokoladom


Sastojci:
150 g omekšalog putera
četiri kašike šećera
jedna kašičica vanilin šećera
dva jajeta
jedna kašicica praška za pecivo
dvije kašike sirćeta
brašna po potrebi
kockice čokolade
dva fildžana ulja

Tijesto:
150 g omekšalog putera
četiri kašike šećera
jedna kašičica vanilin šećera
dva jajeta
jedna kašicica praška za pecivo
dvije kašike sirćeta
brašna po potrebi
kockice čokolade
dva fildžana ulja

Agda:
250 g šećera
5-6 dl vode
jedna kašičica vanilin šećera
pola kašičice muškatnog oraščića
pola kašičice kardamoma

Način pripreme
Omekšali puter izmiksati sa 2 fildžana ulja. Dodati 4 velike kašike šećera i jednu malu kašičicu vanilin šećera. Nastaviti miksati 4-5 minuta.
Dodavati jedno po jedno jaje, miksajući cijelo vrijeme.
Umutiti 1 kašičicu praška za pecivo sa 2 kašike sirćeta (pazite: to pjeni).
Dodati umućenom puteru.
Dodavati brašno do željene gustoće, da ne bude ni pretvrdno, a ni premekano.
Otkidati komadiće tijesta, na sredini staviti kockicu čokolade.
Sve fino spojiti da tokom pečenja ne iscuri.
Oblikovati.
Hurmašice peći na 190°C oko 30-40 minuta ili dok ne porumene.
Vruće hurmašice zaliti hladnom agdom.

Priprema agde:
Šećer i vodu staviti da prokuhaju i staviti kašičicu vanilin šećera, pola kašikice muškatnog oraščića i pola kašičice kardemoma (po želji).
Ohladiti agdu.

Nema komentara:

Objavi komentar