četvrtak, 2. veljače 2017.

Bakina čokoladna torta




Sastojci
Žuti list (sastojci za dva lista)
-          4 kom jaja
-          4 žlice šećera
-          4 žlice oštrog brašna
-          Vanilin šećer

Tamni list (sastojci za dva lista)
-          4 kom jaja
-          4 žlice šećera
-          4 žlice oštrog brašna
-          1 žlica kakaa
-          Vanilin šećer

Orahov list (sastojci za jedan list)
-          2 jaja
-          2 žlice šećera
-          2 žlicu oštrog brašna
-          8 žlica mljevenih oraha
-          Vanilin šećer

Krema
-          6 jaja
-          12 žlica šećera
-          2 vanilin šećera
-          50 dkg margarina
-          20 dkg čokolade za kuhanje
-          Rum

Priprema
1.      Listovi
Umutiti 4 jaja sa 4 žlice šećera, vanilin šećerom, kada se zapjeni dodati 4 žlice brašna i lagano umiješati, staviti u namazane i pobrašnjene tepsije peći…
Tako napraviti svijetle listove, u tamne dodati kakao. Brašno i kakao prosijati zajedno.
Orahov list postupak kao i žuti, samo umiješati orahe.
Ostaviti da se hlade…

2.      Krema

Mutiti jaja sa šećerom dok se ne zapjene, otopiti margarin i čokoladu te dodati smjesi jaja i šećera. Miksam s mikserom na stalku.
Smjesa će biti rijetka i polako će se zgušnjavati, kada se zgusne dodati rum, ja na ovu količinu dodam dva čepa ruma, ali sve ovisi o ukusu. Oblatne saftam s mješavinom mlijeka i ruma, slažem… svijetla, tamna, orah, tamna, svijetla….

3.      još ponešto

Brašno uvijek prosijem.
Listove pečem po dva, izuzev onoga sa orasima.
Margarin za kremu lagano otopiti.
Najbolje je napraviti tortu dan ranije i pustiti je da se odmori :)

Od zadnji puta kada sam metnula receptić... unjela sam neke izmjene…
kada radim listove prvo miješam bjeljanjke, kada su umiješani naizmjence dodajem žumanjke i šećer…
List od oraha … smanjila sam žlice brašna na jednu.
U kremi sam smanjila broj jaja na četiri…
Torta sa izmjenama u receptu…

Nema komentara:

Objavi komentar