Sastojci
Bela
mlečna krema
- 1/2 l mlijeka
- 6 kašika šećera
- 2 kašičice vanilin šećera
- 100 g Lino lade milk
- 70 g gustina
- 2 dl tečne slatke pavlake
Kore
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 2 kašičice vanilin šećera
- 4 pune kašike brašna oštrog
- 1 kašičica praška za pecivo
- 50 g otopljene bele čokolade
- 2 pune kašike milerama
Fil
od džema od kajsija
- 400 g (1 tegla) džema od kajsija*
- 50 ml vode
- 2 kašike ceđenog limuna
- 1 kašika likera gorkog badema (ne mora)
- 2 kašike gustina
- 50 ml tečne slatke pavlake
Priprema
Ova
torta se mora praviti u kalupu za torte, jer se krema mora stezati preko
noći. Može se napraviti i kao kolač-kocke u tepsiji.
Navedene količine sastojaka su za tortu prečnika 20 cm. Dupla količina sastojaka je
za kalup prečnika 26 cm. S obzirom da krema nije previše čvrsta, ne treba joj
povećavati visinu, jer će biti nestabilna.
Bela
mlečna krema
1. U 400 ml mleka dodati šećer,
vanilin šećer, Lino ladu milk i staviti da se zagreje do ključanja uz povremeno
mešanje.
2. U 100 ml hladnog mleka
dodati gustin i dobro izmešati žicom da ne bude grudvica.
3. Skinuti sa vatre ključalo
mleko i sipati u tankom mlazu razmućeni gustin uz neprestano mešanje. Vratiti
na vatru i kuvati oko 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje da se
smesa zgusne. Biće jako gusta i teška za mešanje.
4. Skinuti sa vatre. Uroniti u
posudu sa hladnom vodom i neprestano mešati da se prohladi (ili ako je zima
prekriti celofanom i ostaviti na prozoru :D). Prekriti površinu celofanom i
ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Biće potrebno najmanje pola sata.
5. Dok se hladi praviti kore i
fil od kajsija. Tek kad ste to dvoje završili, dovršiti belu kremu.
6. Kad se mlečna
smesa ohladila, razmutiti je mikserom i uz neprekidno mućenje postepeno
dodavati hladnu tečnu slatku pavlaku. Mutiti najmanje 5 minuta da se sve dobro
sjedini.
Kore
1. Uključiti rernu na 180
stepeni. Dno kalupa prečnika 20 cm obložiti pek papirom.
Koristila sam silikonsku formu. Na dno sam
postavila pek papir. Nije bilo potrebe da se namasti ni papir ni strane kalupa.
2. Otopiti belu čokoladu na
pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u
šne. Dodati vanilin šećer, prosejano brašno, prosejan prašak za pecivo.
Mikserom mutiti da se dobije ujednačena masa. Dodati otopljenu čokoladu i
umutiti mikserom . Dodati mileram i umutiti mikserom.
3. Smesu izliti u kalup. Peći
na 180 stepeni oko 20 minuta (proveriti čačkalicom, kora će biti mekana,
vazdušasta, sjajana, blago rumena, a neće ostajati tragovi testa na čačkalici).
Ako se predugo peče biće suva.
Ja je pečem tačno 18 minuta - bez ventilatora.
Fil od džema od kajsija
1. Džem istresti u šerpicu,
dodati sok od limuna i zagrevati do ključanja uz mešanje. Gustin razmutiti sa
vodom da ne bude grudvica.
2. Skinuti sa vatre ugrejani
džem i sipati u tankom mlazu razmućeni gustin uz neprestano mešanje. Vratiti na
vatru i kuvati oko 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje da se
smesa zgusne. Skinuti sa vatre i u vrelo umešati tečnu slatku pavlaku. Odmah
slagati tortu.
Slaganje torte
1. Oko prve kore postaviti
obruč za torte.
Pečenjem se kora skupi, pa će ostati oko pola
centimetra prostora između kore i obruča. Ako imate obruč sa pokretnim
stranama, postavite ga tako da ostavite prostor između obruča i kore.
2. Premazati
koru sa polovinom fila od kajsija (6 kašika). Voditi računa da fil prekrije
koru a ne upadne u prostor između kore i obruča.
3. Kašikom
nanositi polovinu bele kreme, tako da se prvo popuni prostor između kore i
obruča, pa tek onda premazati preko fila od kajsija. Ako je fil od kajsija
vruć, sačekati 5 minuta da se prohladi i stegne.
4. Postaviti
drugu koru i lagano pritisnuti dlanom da se krema pod njom poravna.
5. Ponoviti
postupak sa filom od kajsija i belom kremom.
6. Ako
želite šare kao na ovoj torti, odmah po nanošenju bele kreme, pre hlađenja u
frižideru, začešljati tortu
7. Ostaviti
preko noći u frižideru.
8. Tankim,
dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč i ukrasiti tortu
Dekoracija
1. Bočne strane su ukrašene narendanom i
nastruganom belom čokoladom. Kada se čokolada narenda i nastruže, mora se
prohladiti oko minut u frižideru, da očvrsne kako se ne bi strugotine zalepile
jedna za drugu. Strugotine ne nanositi rukom na tortu (otopiće se) već
pomoću ohlađene špatule.
Napomene
Količina
ceđenog limuna u filu od kajsija zavisi od slatkoće džema i ukusa. Ja više
volim manje slatke, a jače kisele filove, pa sam koristila blago zaslađen džem
(od kilograma kajisija + 300g šećera) + 2 kašike ceđenog limuna. Kada imam
slađi džem (na kilogram kajsija više od 1/2 kg šećera) povećam količinu ceđenog
limuna.
Ako pravite tortu sa ovakvom belom kremom za
transport ili niste sigurni u kvalitet slatke pavlake koju imate, da bi
krema bila stabilna, razmućenom gustinu dodajte 1 kašičicu mlevenog želatina
pre zakuvavanja u mleku.
Nema komentara:
Objavi komentar